Radionica rozganja održana je 8. 10. 2022.godine u Domu HV „Zrinski“ u Karlovcu u organizaciji ZOAKD-a.

Na radionicu rozganja odazvalo se 23 polaznika , članica i članova kulturno umjetničkih društava s područja Karlovačke županije koja njeguju glazbeni izričaj rozganja : Rečica, „Sv.Ana – Vučjak“ , Mostanje, Vrhovac, „Izvor“ Generalski Stol, „Sv.Fabijan“ Zagradci, „Sv.Juraj“ Draganić, ali i članice iz udruge „Zmag“ Velika Gorica i „Čipkica iz Zagreba.

Stručni voditelj radionice je bio dr. sc. Joško Ćaleta koji je upoznat s ovim specifičnim glazbenim izričajem našega kraja i koji redovito prati rad folklornih skupina na županijskoj i karlovačkoj smotri izvornog folklora. Demonstratorice iz različitih dijelova naše županije prezentirale su specifičnost rozganja svoga kraja,što je posebno interesantno bilo za polaznice sa zagrebačkog područja koje su prvi puta uživo slušale izvorno rozganje,u čemu su se i same okušale.

Teoretski i praktični dio radionice upotpunjen je i pjevanjem tradicijskih pjesama s ovih prostora.

Radionica i ovakav način okupljanja ljudi iz područja kulturnog amaterizma pokazao se potrebnim i svrsishodnim nakon dvogodišnje pauze i društvene izolacije – zbog ljubavi prema očuvanju kulturne baštine,ali i motiviranja za daljnji rad udruga.

Radionica rozganja financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH

Comments are disabled.